Glutathion: Wat het is en waarom glutathion zo belangrijk is
arrow_drop_up arrow_drop_down
Het belang van Glutathion en 5 manieren om het te verhogen
4 januari 2021 

Het belang van Glutathion en 5 manieren om het te verhogen

Glutathion is mogelijk de sterkste antioxidant in het menselijk lichaam. Hierdoor voorkomt het met name oxidatieve schade aan het DNA. Verlaagde werking van glutathion kan leiden tot alle bekende ouderdomsziekten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan diabetes, Alzheimer, hartaanval en herseninfarct. Bovendien zorgt het voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Daarom lijkt deze antioxidant onder andere belangrijk in de afweer tegen virussen. Deze eigenschap is tijdens de corona crisis relevanter dan ooit. Ook uit studies blijkt inmiddels dat voldoende aanwezigheid van het stofje verschil kan maken tussen enkel een milde of juist een heftige corona besmetting. Laten we daarom gaan kijken wat je zelf kunt doen om jouw glutathion niveau op natuurlijke manier te verhogen. (1)

Glutathion beschermt tegen virus

Glutathion lijkt ook  een belangrijke beschermende factor tegen het corona virus te zijn.

Glutathion als antioxidant

Je was vast al bekend met nutriënten als Vitamine C en Vitamine E. Deze vitaminen hebben namelijk onder andere de functie als antioxidant. Waarschijnlijk heb je echter nog nooit van glutathion als antioxidant gehoord. Toch wordt dit stofje de sterkste en belangrijkste antioxidant van het menselijk lichaam genoemd.

Glutathion antioxidant

Glutathion werkt, net als vitamine A en E , als antioxidant

Waarom zijn antioxidanten zoals Glutathion nodig?

Aan de hand van verschillende omstandigheden komen reactieve zuurstofdeeltjes vrij in ons lichaam. Dit gebeurt voornamelijk aan de hand van stress, straling en energieproductie. Vervolgens kunnen deze deeltjes reageren met de onderdelen van een cel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan membraaneiwitten, organellen of DNA. Het gevolg is schade die soms niet meer gerepareerd kan worden. Vooral schade aan het DNA kan gevaarlijk zijn als deze onopgemerkt blijft. Het blijkt dat de meeste ouderdomsziekten het gevolg zijn van reactieve zuurstofschade die zich na verloop van tijd opstapelt. Glutathion kan deze reactieve zuurstofdeeltjes als geen ander opvangen. Hierdoor voorkomt het schade op de korte termijn en veroudering op de lange termijn.

Glutathion voorkomt DNA schade

Glutathion voorkomt DNA schade door reactieve zuurstofdeeltjes op te vangen

De functie van Glutathion in detoxificatie

Naast werking als antioxidant heeft glutathion nog een andere belangrijke eigenschap. Het is namelijk in staat om zware metalen te binden. Denk hierbij aan metalen zoals lood, nikkel en kwik. Meestal komen ze in het milieu terecht door industrie of verbranding van fossiele brandstoffen. Vervolgens nemen we ze op via bijvoorbeeld verf, sieraden, tandarts vullingen of ons voedsel. Op deze manier kunnen ze leiden tot uiteenlopende gezondheidsklachten waarvan we vaak moeilijk de oorzaak kunnen herleiden. (2)

Glutathion draagt op meerdere manieren bij aan het onschadelijk maken van zware metalen in het menselijk lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld aan kwik binden als het zich in de cel bevindt. Vervolgens zorgt het ervoor dat kwik de cel uit wordt getransporteerd. Bovendien kan het ervoor zorgen dat schadelijke stoffen in water oplosbaar worden. Dit is noodzakelijk voor de nieren en de lever om de giftige stoffen via de urine en gal uit te scheiden. (3)

glutathion tegen zware metalen

Glutathion kan zware metalen in de cel binden om ze naar buiten te vervoeren. Daarnaast kan het zware metalen ook oplosbaar maken in water, zodat ze kunnen worden afgevoerd door de nieren en via het gal.

Tekenen dat je een te laag glutathion hebt

Een laag glutathion kan verschillende gezondheidsklachten veroorzaken. Vaak is de oorzaak van deze klachten moeilijk te achterhalen. Denk hierbij aan de volgende symptomen.

 • Slecht slapen
 • Regelmatig last van infecties
 • Onverklaarbare vermoeidheid
 • Anemie
 • Spierpijn en gewrichtspijn
 • Brainfog

Mocht je deze klachten ervaren en lukt het maar niet om de oorzaak te achterhalen? Dan zou een tekort van deze belangrijke stof best wel eens een rol kunnen spelen.

glutathion tekort vermoeidheid

Onverklaarbare vermoeidheid is vaak een teken van glutathion tekort

De gevolgen van laag glutathion op lange termijn

Op korte termijn kunnen lage concentraties van glutathion voor een aantal onverklaarbare gezondheidsklachten zorgen. Op lange termijn worden de klachten steeds duidelijker. Bovendien stapelt het bewijs zich op dat de volgende bekende ziektes ook sterk geassocieerd worden met tekort van het stofje.

 • Dementie (Alzheimer)
 • Leveraandoeningen
 • Hartaanval
 • Diabetes
 • Herseninfarct

Manieren om je glutathion natuurlijk te verhogen

Er zijn een aantal eenvoudige manieren om je glutathion direct te verhogen. De meeste methoden zijn eenvoudig in je leefstijl aan te brengen.

1 Eet zwavelrijke groenten

Zwavel is voornamelijk te vinden in kruisbloemige groenten. Dit zijn onder anderen uien, knoflook, broccoli, spruitjes, boerenkool en bloemkool. Ook eieren en vlees bevatten zwavel.

glutathion zwavel

Zwavel wat je onder andere in groene bladgroenten vindt, is belangrijk voor aanmaak van glutathion

2 Voorkom slechte vetten en oliën

Denk hierbij met name aan transvetten en plantaardige oliën. Transvetten vindt je voornamelijk in harde margarine, frituurvet, bakvet en in koeken, cakes en snacks. Slechte plantaardige oliën zijn bijvoorbeeld zonnebloemolie, canola olie, raapzaadolie en lijnzaadolie. Als ze worden blootgesteld aan hitte, oxideren ze snel. Transvetten en plantaardige geoxideerde olieen leiden snel tot oxidatieve schade in je lichaam. Bij het voorkomen van deze schade wordt glutathion verbruikt. Hierdoor kan je het niet meer gebruiken voor andere beschermende processen.

Plantaardige oliën slecht glutathion

Transvetten en plantaardige oliën (m.u.v. olijfolie) zorgen snel voor oxidatieve schade. Dit is slecht voor je glutathion gehalte.

3 Zorg voor gezonde mitochondria

Mitochondria zijn de energiefabriekjes van je cellen. De mitochondria in je lever zijn verantwoordelijk voor de productie van glutathion. Door slechte leefstijl gewoontes breng je ongemerkt veel schade aan bij je mitochondria. Denk hierbij aan overgewicht, verhoogde bloedsuikerspiegel en weinig beweging. Ongezonde mitochondria zijn simpelweg niet in staat om voldoende van het belangrijke stofje te produceren.

glutathion productie mitochondria

Gezonde mitochondria zijn belangrijk voor een goede glutathion productie

De beste manier om je mitochondria te herstellen is mogelijk via het overstappen van het koolhydraatdieet naar het ketogeen dieet. Bij vetverbranding komen er veel minder schadelijke stoffen vrij in de mitochondria dan bij koolhydraatverbranding. Ben je niet bereid deze overstap te maken? Probeer dan op zijn minst intermittent fasting of een andere manier om je bloedsuikerspiegel en gewicht gezond te krijgen.

Wil je meer weten over het ketogeen dieet? Bekijk dan het artikel Wat is het keto/ketogeen dieet?

4 Voorkom onnodige schade aan je lever

Omdat je lever de plek is waar glutathion geproduceerd en gebruikt wordt, leidt schade tot een verminderde werking. Alcoholgebruik is een sterke terugdringer van de stof. Ook paracetamol heeft een direct remmend effect op de stof. Probeer deze pijnstiller daarom alleen te gebruiken als het echt niet anders kan.

5 Neem een glutathion supplement

Alhoewel het stofje moeilijk op te nemen is in ons lichaam, komen er steeds meer supplementen op de markt die dit wel mogelijk maken. Hierbij wordt het bijvoorbeeld in een speciaal membraan verpakt. Als gevolg hiervan kan het wel worden opgenomen en direct worden ingezet door de lever. Voorbeelden hiervan zijn glutathion gecombineerd met liposomen.

Glutathion noodzakelijk voor je optimale gezondheid

Nu je de werking en het belang van glutathion kent, weet je dat het onmisbaar is voor een optimale gezondheid. Het is misschien wel de grootste verdediger van ons welzijn. Zeker in deze tijden van het corona virus is het extra relevant om te zorgen dat het niveau van deze stof op peil is.

Heb je vragen over de werking of het belang van dit super stofje? Laat het weten in de comments. Ook suggesties voor blogs of artikelen zijn altijd welkom.

Referenties

 1. Polonikov, Alexey. (2020). Endogenous deficiency of glutathione as the most likely cause of serious manifestations and death in patients with the novel coronavirus infection (COVID-19): a hypothesis based on literature data and own observations.
 2. Rubino F. M. (2015). Toxicity of Glutathione-Binding Metals: A Review of Targets and Mechanisms. Toxics3(1), 20–62. https://doi.org/10.3390/toxics3010020
 3. Moine, L., Rivoira, M., Díaz de Barboza, G., Pérez, A., & Tolosa de Talamoni, N. (2018). Glutathione depleting drugs, antioxidants and intestinal calcium absorption. World journal of gastroenterology24(44), 4979–4988. https://doi.org/10.3748/wjg.v24.i44.4979
Over de schrijver
​Primal Focus is in eerste instantie puur bedoeld om bewustzijn rondom de mogelijkheden van het menselijk lichaam te verspreiden. Ik denk namelijk dat we steeds meer het contact met zowel ons fysieke- als mentale zelf kwijtraken. Dit leidt tot een negatieve spiraal waarin we onbewust omgaan met onze gezondheid. Als gevolg reageren onze lichaam en geest hier negatief op, waardoor wij weer vertrouwen verliezen in onze eigen biologie. Wanneer je leert over de behoeften van je lichaam en hieraan kunt voldoen, ben je in staat een langdurige samenwerking te starten. De nodige kennis staat aan de basis van dit proces. Op internet kun je haast op elke vraag een antwoord vinden, maar als je niet weet in welke context je dit antwoord moet plaatsen is de kennis weinig waard. Het doel van Primal Focus is om een zo groot mogelijke hoeveelheid kennis over leefstijl optimalisatie op een gestructureerde manier aan te bieden. Zo kun jij deze kennis tot je nemen, binnen een context plaatsen en toepassen voor een leuker, gezonder en beter leven.
Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies!