Cafeïne voor betere Focus | Je houdt je brein voor de gek
arrow_drop_up arrow_drop_down
Cafeïne voor een betere focus | Je houdt je brein voor de gek
14 mei 2020 

Cafeïne voor een betere focus | Je houdt je brein voor de gek

Vele van ons durven de dag niet te beginnen zonder onze geliefde kop koffie. Het hoort bij de ochtend en misschien zelfs wel bij je werkdag. Ook hebben we het idee dat we zonder de cafeïne niet vooruit te branden zijn. Betekent dit dat we voor een goede concentratie afhankelijk zijn van cafeïne? Vele claimen juist cafeïne in te zetten op momenten dat ze langdurige focus nodig hebben, maar werkt dit echt?

koffie cafeine primal focus

Wat is cafeïne en hoe werkt het?

Natuurlijk pesticide

Cafeïne is een stof die onder andere voorkomt in de koffieboon, maar ook vele andere planten. Het fungeert hier als een natuurlijke pesticide. Wanneer insecten aan de bladeren of bloemen van de plant knagen, krijgen ze cafeïne binnen. Dit zorgt er voor dat de insecten verlamd raken en de plant niet verder kunnen beschadigen.

Werking in de mens

koffie caffeine focus verslaving

Op lange termijn is cafeïne zeer verslavend

Gelukkig raken wij niet verlamd bij het drinken van een bak koffie. Wat er wel gebeurt, is dat cafeïne via het bloed naar de hersenen gaat. Hier vermindert het de werking van Adenosine. Dit is een stof die zich gedurende de dag opbouwt in de hersenen of in grote concentraties voorkomt wanneer we moe zijn. Deze stof zorgt er dan voor dat we ons sloom, geremd en minder scherp voelen. Door cafeïne te gebruiken, kunnen we dit effect dus dempen en voelen we ons fitter. Het nadeel is dat we dit niet daadwerkelijk zijn en onszelf eigenlijk voor de gek houden.

Vrijlaten van dopamine

Ken je het bijna euforische gevoel na je eerste kop koffie. Je bent net helemaal wakker en je werkt als een malle. Dit gevoel wordt mede veroorzaakt door een toegenomen vrijlating van dopamine. Hierdoor voelt het alsof je productief bezig bent en niks je kan stoppen. Helaas is het gevolg hiervan dat cafeïne ook verslavend werkt. Zonder cafeïne stimulans voel je je simpelweg niet hetzelfde en is je focus ver te zoeken.

Lange termijn gevolgen van cafeïnegebruik

Hier en daar een kopje koffie bij het ontbijt of tijdens sociale gelegenheden zal je echt niet afhankelijk maken van cafeïne. Het wordt pas gevaarlijk als het een gewoonte wordt om elke dag meerdere koppen koffie te drinken. Zeker als je dit doet om je te kunnen focussen op je werk of studie. Als je dit langere tijd volhoudt, zul je ook merken dat je de cafeïne echt nodig hebt om je een uur te concentreren. Dit komt door gewenning van je brein aan de dagelijkse grote hoeveelheden die je jouw lichaam aandoet. Je hersenen vergroten het vermogen om toch de signalen van adenosine op te kunnen vangen, omdat je dit signaal tenslotte elke dag blokkeert. Nu wordt je brein als het ware overgevoelig voor adenosine en heb je steeds meer cafeïne nodig om de zelfde mate van alertheid te bereiken. Je bent verslaafd.

Hoe kom ik er vanaf?

Dat is een voor de hand liggende vraag en het antwoord verschilt per persoon. Als je al lang gewend bent veel koffie te drinken en plotseling stopt, is de kans groot dat je afkickverschijnselen zult vertonen. Dit klinkt heftig en dat is het misschien ook. Alhoewel het waarschijnlijk blijft bij het feit dat je enkel wat hoofdpijn zult hebben, je een tijd wat moe bent en verder enorm zult verlangen naar koffie. Het goede nieuws is dat je na een week van geheelonthouding je jezelf waarschijnlijk als herboren voelt. Je momenten van focus en concentratie zijn nu niet meer afhankelijk van koffie. Jij bent niet meer afhankelijk van cafeïne! Nu kun je weer een normale relatie aan gaan met je geliefde bakje koffie op de momenten dat je er écht van kunt genieten.

 

Disclaimer: Serieuze verslavingen vereisen professionele hulp. Kom je zelf niet van je verslaving af? Raadpleeg een professional. De effecten van cafeïne zijn in dit artikel overgesimplificeerd.

Over de schrijver
​Primal Focus is in eerste instantie puur bedoeld om bewustzijn rondom de mogelijkheden van het menselijk lichaam te verspreiden. Ik denk namelijk dat we steeds meer het contact met zowel ons fysieke- als mentale zelf kwijtraken. Dit leidt tot een negatieve spiraal waarin we onbewust omgaan met onze gezondheid. Als gevolg reageren onze lichaam en geest hier negatief op, waardoor wij weer vertrouwen verliezen in onze eigen biologie. Wanneer je leert over de behoeften van je lichaam en hieraan kunt voldoen, ben je in staat een langdurige samenwerking te starten. De nodige kennis staat aan de basis van dit proces. Op internet kun je haast op elke vraag een antwoord vinden, maar als je niet weet in welke context je dit antwoord moet plaatsen is de kennis weinig waard. Het doel van Primal Focus is om een zo groot mogelijke hoeveelheid kennis over leefstijl optimalisatie op een gestructureerde manier aan te bieden. Zo kun jij deze kennis tot je nemen, binnen een context plaatsen en toepassen voor een leuker, gezonder en beter leven.
Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies!