Kun je exogene ketonen innemen om af te vallen? | Primal Focus
arrow_drop_up arrow_drop_down
Kun je exogene ketonen innemen om af te vallen?
25 december 2020 

Kun je exogene ketonen innemen om af te vallen?

Het is inmiddels haast algemeen bekend dat het ketogeen dieet een goede manier kan zijn om af te vallen. Bij dit dieet beperk je jouw koolhydraatinname tot het minimum. Als gevolg ga je vetten verbranden via beta-oxidatie en ketogenese. De ketonen die hierbij vrijkomen, kunnen net als glucose (suiker) worden gebruikt voor energieproductie door onze cellen. Daarom nemen sommige mensen ketonen als supplement in de beginfase van hun keto dieet. Dit kan het lichaam  namelijk helpen met de overgangsfase van koolhydraat- naar vetverbranding. Hierdoor bestaat het idee dat het innemen van deze exogene ketonen kan helpen bij het afvallen. Laten we kijken of hier bewijs voor is.

ketonen innemen om af te vallen

Zou het innemen van ketonen kunnen helpen bij afvallen?

Productie van ketonen tijdens het ketogeen dieet

Voordat je ketonen gaat produceren, moet er eerst het een en andere gebeuren. Met het ketogeen dieet probeer je namelijk een situatie te bereiken waarin voornamelijk je lever zijn voorraad glucose heeft opgebruikt. Dit kun je onder anderen doen door weinig koolhydraten te eten. Ook kan je er veel verbranden door te sporten of een combinatie van beide. Er komt namelijk een moment dat de glycogeenvoorraad van je lever op raakt. Hierdoor wil je lichaam  vanaf dat moment een andere energievoorraad aanspreken en dat is het vet in je vetweefsel. Als gevolg gaat je lever vetzuren omzetten naar ketonen in het proces wat ketogenese wordt genoemd.

endogene ketonen ketogenese

Tijdens ketogenese worden de ketonen acetoacetaat, aceton en bèta-hydroxybutyraat geproduceerd in de lever.

Endogene ketonen door ketogenese

Ketogenese is dus een proces waarin de lever uit vetten energie produceert in de vorm van ketonen. Door de lever geproduceerde ketonen worden endogene ketonen genoemd, omdat je ze zelf hebt geproduceerd. Ketonen kunnen makkelijk via het bloed worden getransporteerd. Eenmaal bij het weefsel van bestemming aangekomen, kunnen ketonen eenvoudig worden omgezet tot energie binnen in de cel.

Wanneer je een tijdje geen vetten hebt gegeten, kan je lever eenvoudig lichaamsvet gebruiken voor ketogenese. Zeker als je al een tijdje het ketogeen dieet volgt, zal dit proces steeds effectiever gaan verlopen. Dit is één van de grootste redenen dat het ketogeen dieet een goede manier is om af te vallen. Maar als je zelf zo makkelijk ketonen kunt produceren waarom zou je dan exogene ketonen in willen nemen?

Ketonen afvallen keto dieet

Door de effectieve productie van endogene ketonen val je snel af tijdens het keto dieet

Exogene ketonen als supplement tijdens het ketogeen dieet

In de loop van de jaren is het ketogeen dieet steeds populairder geworden. Inmiddels zijn er allerlei supplementen op de markt om je keto dieet te ondersteunen. Zo zijn er nu ook exogene ketonen die je via een drankje of poeder kunt innemen. Meestal gaat het hier om keto zouten. Dit is het keton bèta-hydroxybutyraat gekoppeld aan een mineraal als kalium of natrium. Het voordeel is dat je jouw lichaam snel voorziet van brandstof die direct gebruikt kan worden. Zeker aan het begin van je keto dieet kan dit helpen. Dit is omdat je lever dan zelf nog niet efficiënt genoeg ketonen kan produceren. Wanneer je exogene ketonen neemt, heeft je lichaam toch genoeg energie in de beginfase.

Exogene ketonen meer energie

Het nemen van exogene ketonen kan zorgen voor meer energie

Helpen exogene ketonen dan ook om af te vallen?

Het innemen van ketonen als supplement kan je zeker helpen met afvallen. Het is alleen niet zo dat als je enkel een ketonen supplement neemt je ineens gewicht gaat verliezen. Voor afvallen is er simpelweg geen makkelijke oplossing of een shortcut. Dus ook exogene ketonen zijn niet het wondermiddel waar je al jaren naar zoekt.

Bedenk ook dat exogene ketonen als het ware gewoon een vorm van energie is. Wanneer je deze tot je neemt zal je eigen ketogenese altijd licht geremd worden. Om af te vallen wil je juist dat je lever zo goed mogelijk in staat is om lichaamseigen vet tot ketonen om te zetten via ketogenese. Hoe minder calorieën jij zelf tot je neemt, hoe meer calorieën je uit je eigen vetweefsel zal moeten halen voor voldoende energieproductie. (1)

Exogene ketonen helpen niet

Exogene ketonen helpen niet direct met afvallen. Wel ondersteunen ze je ketogeen dieet wat op lange termijn tot meer afvallen kan leiden.

Exogene ketonen tegen de keto flu

Exogene ketonen kunnen je wel helpen om voornamelijk het eerste gedeelte van je keto dieet door te komen. Voor sommige mensen is dit een periode van weinig energie en andere griepachtige klachten. Dit wordt ook wel de ”keto-flu” genoemd. Het wordt deels veroorzaakt door je lever die nog niet in staat is om voldoende ketonen te produceren om je hele lichaam van energie te voorzien. In dit geval kunnen exogene ketonen uitstekend helpen.

Het lijkt wel zo te zijn dat exogene ketonen de ketogenese remmen. Met andere woorden: Je verzacht de pijn van de keto flu, maar het duurt langer voordat je lever zelfstandig voldoende ketonen kan produceren om zelfredzaam te zijn. Om deze reden zou je zelf uit moeten proberen wat voor jou het beste voelt. Exogene ketonen bij het sporten kan geen kwaad, omdat je hierbij ook meteen weer energie verbrand. Je hebt de ketonen dus hard nodig. (3,4)

Ketonen keto flu

Ketonen kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van de keto flu. Ook kunnen ze je energieniveau verhogen voor tijdens het sporten.

Andere gezondheidsvoordelen van exogene ketonen

Er is naast afvallen nog een  andere reden dat mensen overstappen op het keto dieet. Dit is namelijk vanwege de vele positieve gezondheidseffecten van ketonen op ons lichaam. Het gaat hier puur om de werking van de ketonen. Voor deze gezonde effecten lijkt het dus niet veel uit te maken of het om endogene of exogene ketonen gaat. Je moet hierbij denken aan het volgenden:

  • Ketonen remmen bepaalde vormen van kanker. Ze hebben hetzelfde effect als HDAC-remmers, wat een medicijn is dat wordt gebruikt bij kanker.
  • Ze hebben de eigenschappen van een antioxidant. Hierdoor beschermen ze ons DNA tegen schade.
  • Ketonen zorgen voor een verlaagde activatie van mTOR. Dit is een metabole pathway die is gelinkt aan ouderdomsziekten en ouder worden. Een ketogeen dieet zou onze levensverwachting dus kunnen verlengen en de kwaliteit ervan verhogen.

Wanneer je niet in ketose bent, zou je toch van deze voordelen kunnen profiteren door exogene ketonen te nemen.

exogene ketonen gezondheidsvoordelen

Zowel endogene als exogene ketonen hebben vele gezondheidsvoordelen

MCT-olie beter voor het stimuleren van ketogenese

Wanneer je stevig aan de keto flu lijdt is er een betere optie dan een exogeen ketonen supplement. MCT-oliën zorgen namelijk zowel voor een verhoogd aantal ketonen in je bloedsomloop als een lange termijn stimulatie van ketogenese. Hierbij heb je dus verlichting van je symptomen van je keto flu zonder dat je lichaam er langer over doet om aan je keto dieet te wennen. MCT staat voor medium-chain-triglyceride. Dit zijn vetten met middellange vetzuurketens en kunnen makkelijk worden opgenomen in je darmen. Het is dus een goede manier om je lichaam snel van energie te voorzien. Je vindt MCT's bijvoorbeeld in kokosolie. (5)

MCT in kokosolie

MCT's vind je van nature in kokosolie

De conclusie rondom het innemen van ketonen en afvallen

Het is duidelijk dat exogene ketonen alleenstaand niet direct helpen bij het afvallen. Wel kunnen het uitstekende hulpmiddelen zijn tijdens een ketogeen dieet. Ze kunnen je extra energie leveren op de momenten dat je dit nodig hebt. Denk aan het nemen van ketonen voor het sporten of in toch om de symptomen van de keto flu wat te verlichten. Wil je jouw lichaam niet remmen in zijn keto adaptatie? Kies dan eerder voor MCT-olie. Deze stimuleren de ketogenese juist en zorgen ook voor snel meer energie in je systeem.

Referenties

  1. Veech RL. Ketone ester effects on metabolism and transcription. J Lipid Res. 2014 Oct;55(10):2004-6. doi: 10.1194/jlr.R046292. Epub 2014 Apr 8. PMID: 24714648; PMCID: PMC4173993.
  2. Harvey, C., Schofield, G. M., & Williden, M. (2018). The use of nutritional supplements to induce ketosis and reduce symptoms associated with keto-induction: a narrative review. PeerJ6, e4488. https://doi.org/10.7717/peerj.4488
  3. Balasse EO, Neef MA. Inhibition of ketogenesis by ketone bodies in fasting humans. Metabolism. 1975 Sep;24(9):999-1007. doi: 10.1016/0026-0495(75)90092-x. PMID: 1152676.
  4. Okuda Y, Kawai K, Ohmori H, Yamashita K. Ketone body utilization and its metabolic effect in resting muscles of normal and streptozotocin-diabetic rats. Endocrinol Jpn. 1991 Jun;38(3):245-51. doi: 10.1507/endocrj1954.38.245. PMID: 1838977.
  5. Neal EG, Chaffe H, Schwartz RH, Lawson MS, Edwards N, Fitzsimmons G, Whitney A, Cross JH. A randomized trial of classical and medium-chain triglyceride ketogenic diets in the treatment of childhood epilepsy. Epilepsia. 2009 May;50(5):1109-17. doi: 10.1111/j.1528-1167.2008.01870.x. Epub 2008 Nov 19. PMID: 19054400.
Over de schrijver
​Primal Focus is in eerste instantie puur bedoeld om bewustzijn rondom de mogelijkheden van het menselijk lichaam te verspreiden. Ik denk namelijk dat we steeds meer het contact met zowel ons fysieke- als mentale zelf kwijtraken. Dit leidt tot een negatieve spiraal waarin we onbewust omgaan met onze gezondheid. Als gevolg reageren onze lichaam en geest hier negatief op, waardoor wij weer vertrouwen verliezen in onze eigen biologie. Wanneer je leert over de behoeften van je lichaam en hieraan kunt voldoen, ben je in staat een langdurige samenwerking te starten. De nodige kennis staat aan de basis van dit proces. Op internet kun je haast op elke vraag een antwoord vinden, maar als je niet weet in welke context je dit antwoord moet plaatsen is de kennis weinig waard. Het doel van Primal Focus is om een zo groot mogelijke hoeveelheid kennis over leefstijl optimalisatie op een gestructureerde manier aan te bieden. Zo kun jij deze kennis tot je nemen, binnen een context plaatsen en toepassen voor een leuker, gezonder en beter leven.
Reactie plaatsen

We maken gebruik van cookies!