Organellen wat zijn het? | Betekenis | Primal Focus
arrow_drop_up arrow_drop_down
Organellen betekenis

organellen

Organellen zijn alle functionele onderdelen die je terugvindt in een cel. Je zou ze kunnen vergelijken met de organen van het menselijk lichaam. Elk onderdeel heeft namelijk zijn eigen functie. De organellen in menselijke cellen verschillen van bijvoorbeeld die in planten.

Verschillende organellen in de menselijke cel

De menselijke cel bevat een heel aantal organellen. Deze organellen drijven in het vocht van de cel: het cytoplasma. Afhankelijk van de functie van de cel kunnen bepaalde organellen veel of weinig voorkomen. Zo bevatten spiercellen meer energieproducerende elementen dan bijvoorbeeld botcellen. We zullen een aantal van de belangrijkste functionele units bespreken.
Organellen in de celOp deze afbeelding zie je de belangrijkste organellen van de menselijke cel

De Nucleus

De Nucleus ligt in het centrum van de cel. Het is een membraan wat een ruimte vormt waar het DNA ligt opgeslagen. In de kern van de nucleus, de nucleolus, ligt het DNA meestal in zijn gecondenseerde vorm (opgerold). Wanneer de cel het DNA moet repliceren, dan ontvouwt het waardoor het transcriptie apparaat er beter bij kan. Via de kernporiën kunnen stoffen als transcriptiefactoren of second messengers de nucleus bereiken vanuit het cytoplasma.  

Het endoplasmatisch reticulum

Het endoplasmatisch reticulum (ER) ligt meestal om de nucleus heen. Je kunt het ER verdelen in een glad endoplasmatisch reticulum (SER) en een ruw endoplasmatisch reticulum (RER).

Het RER zorgt voor opslag van de ribosomen, die belangrijk zijn bij het in elkaar zetten van eiwitten. Daarnaast selecteert het eiwitten die naar het Golgi Apparaat moeten. Het RER dankt zijn naam aan de ribosomen op het oppervlak die te zien zijn met een elektronenmicroscoop. Dit heeft het RER zijn ruwe uiterlijk.

Het SER dient als doorgeefluik van eiwitten vanuit het RER naar het Golgi Apparaat. Daarnaast is het ook een belangrijke opslagplaats voor calciumionen, met name in spiercellen. Ook zorgt het voor het vastmaken van receptoren op celmembranen en de synthese van lipiden, fosfolipiden en steroiden.

Het Golgi Apparaat

Het Golgi Apparaat verpakt eiwitten om ze vervolgens naar hun plaats van bestemming te sturen. Aan de hand van het materiaal waarin ze verpakt worden, weten ze hun plaats van bestemming te bereiken. In het Golgi Apparaat vindt ook de posttranslationele modificatie plaats van eiwitten. Net nadat eiwitten geproduceerd zijn, moeten ze nog worden bewerkt. Door deze bewerking kunnen ze onder andere hun ruimtelijke structuur behouden, zodat ze goed functioneren. In het bewerkingsproces worden er bijvoorbeeld koolhydraatketens of fosfaatgroepen aan de eiwitten gebonden.

Ribosomen

Ribosomen bevinden zich op het ruwe Endoplasmatische Reticulum. Hier wachten ze tot ze in signaal krijgen in de vorm van mRNA. Wanneer mRNA ze bindt, vormen ze met behulp van andere factoren een complex dat de mRNA code omzet in een keten van aminozuren. Op deze manier komen eiwitten tot stand.

Mitochondria

De mitochondria zijn de energiefabrieken van je cellen. Ze kunnen brandstof als glucose, vetzuren en ketonen omzetten naar ATP. ATP is de belangrijkste energiebron voor onze cellen. Een mitochondrion bestaat uit 2 membranen, een binnenste en een buitenste. De ruimte in het binnenste membraan wordt de matrix genoemd. Hier vinden belangrijke processen als de citroenzuurcyclus en beta-oxidatie plaats. Bovendien bevindt zich hier ook het mitochondriale DNA. Het mitochondrion heeft eigen DNA wat het ook zelf kan reproduceren en afschrijven.

Het celmembraan

Het celmembraan van de menselijke cel bestaat uit een dubbele fosfolipidenlaag. Deze fosfolipiden beschikken over een hydrofiele kop en een hydrofobe staart. In het celmembraan bevinden zich receptoren, kanalen en transporteiwitten. Op deze manier kan er vanaf de buitenkant van de cel worden gecommuniceerd met de binnenkant van de cel.

Het lysosoom

Een van de belangrijkste functies van het lysosoom is om andere eiwitten en structuren in de cel op te ruimen. Dit doet het met zijn hydrolytische enzymen, waarmee stoffen worden afgebroken. Vervolgens worden de onderdelen gerecycled. Ook spelen lysosomen een belangrijke rol in apoptose (geprogrammeerde celdood) en autofagie.

De centriolen

Tijdens de celdeling zorgen centriolen ervoor dat alle onderdelen en organellen van de cel evenredig verdeeld worden over de 2 celdelen. Hierdoor ontstaan er 2 identieke nieuwe cellen nadat de deling is afgerond. 
Reactie plaatsen
We maken gebruik van cookies!