Waar komt Dopamine Detox/Fasting vandaan | Primal Focus
arrow_drop_up arrow_drop_down
Waar komt Dopamine Fasting vandaan?

Waar komt de misleidende term Dopamine Fasting vandaan?

Wanneer je op Dopamine Fasting of Dopamine Detox googelt, krijg je de meest uiteenlopende artikelen en video's voor je neus. De ene maakt het nog gekker dan ander. Wat begon als therapie voor gedragsverslavingen, groeide uit tot een ware hype. Veel beoefenaars van Dopamine Fasting interpreteerde de methode op hun eigen manier. Dit heeft ertoe geleid dat er hier en daar ook een hoop verwarring is ontstaat rondom de therapie. In dit artikel bespreken we waar Dopamine Fasting vandaan komt en hoe de trend zo uit de hand heeft kunnen lopen. 

Sensationele naam voor een minder sensationele therapie

Rond 2018 werd de term Dopamine Fasting voor het eerst gebruikt door Dr. Cameron Sepah. Hij is klinisch psycholoog in San Francisco en merkte dat mensen steeds meer gedragsverslavingen ontwikkelde. Deze gedragsverslavingen ontstonden vooral rondom moderne ontwikkelingen zoals internet, de smartphone online-shoppen en gamen. Om deze verslavingen te behandelen gebruikte hij elementen uit de cognitieve gedragstherapie (CGT). Hierbij ging het vooral om het leren te weerstaan van verleidelijke stimuli en het bewust worden van het eigen afwijkende gedrag. Vervolgens noemde hij deze afgeleide therapie ''Dopamine Fasting", simpelweg omdat hij dit een aantrekkelijke naam vond.

Silicon Valley gaat een paar stappen verder

In de loop der tijd kreeg men in de buurt van San Francisco hoogte van Dopamine Fasting. Zo ook de techneuten van Silicon Valley. Zij waren echter niet bang om de therapie nog een paar stappen te overdrijven. In een interview met een aantal Silicon Valley ondernemers die Dopamine Fasting praktiseerde kwamen een aantal opmerkelijke opvattingen naar buiten. Zo vertelden ze dat ze een dag niets anders deden dan water drinken en lezen. Ze maakten zelfs geen oogcontact, omdat dit ze te veel spanning kon opleveren. Wanneer ze een rondje gingen wandelen in het park (dit mocht wel) stopte ze niet voor een praatje als ze een bekend iemand tegenkwamen. 

Wat Dopamine Fasting wél inhoudt

Dopamine Fasting kan zowel worden ingezet in professionele psychiatrische setting als op het gebied van lifestyle optimalisatie. Mensen met serieuze gedragsverslavingen hebben veel baat bij de therapie. Het kan letterlijk hun levens veranderen. In mindere ernstige gevallen kun je net zo goed profiteren van de principes van Dopamine Fasting. Het gaat om een bepaald aantal belangrijke skills die je op meerdere gebieden in je leven kunt toepassen. Wanneer je Dopamine Fasting beheerst, heb je hier je leven lang plezier van.

Stimuluscontrole en Exposure and Response Prevention

De skills waar het over hebben, gaan vooral over het kunnen omgaan met de gedragingen waar jij zoveel problemen mee hebt. In de eerste fase wil je de stimuli die aanleiding geven tot het afwijkend gedrag zoveel mogelijk ontlopen. Dit noemen we stimuluscontrole. Vervolgens wil je jezelf bewust gaan worden van welke stimuli (inwendig en uitwendig) er nou precies leiden tot het afwijkend gedrag. Door jezelf langzaam bloot te stellen aan deze prikkels, kun je er op een gecontroleerde manier aan wennen. Het is de bedoeling dat je dit in zulke mate doet dat je het afwijkend gedrag in kunt houden. Deze stappen noemen we Exposure and Response Prevention.

Dopamine Fasting wat voor jou?

Merk jij dat je af en toe in gedragingen vervalt waar je achteraf spijt van hebt? Gewoon omdat het veel tijd kost of omdat het je uiteindelijk maar weinig voldoening oplevert? Dopamine Fasting kan je helpen om meer controle te krijgen over dit gedrag. Bovendien helpt het je weer bewust te worden van de dingen die je doet en waarom je ze doet. Wil je meer over Dopamine Fasting weten?

Bekijk onze Ultieme guide voor Dopamine Fasting.

Reactie plaatsen
We maken gebruik van cookies!