Wat is focus precies? | Uitleg over de werking en functie van focus
arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is focus en hoe werkt het?

Wat is focus en hoe werkt het?

Wat is focus? Dit moet je uiteraard weten voordat je er aan kunt beginnen te werkenWe gebruiken het woord zoveel dat je misschien niet eens echt nadenkt over wat focus betekent. Laten we eens gaan kijken naar een andere toepassing van het woord. Neem bijvoorbeeld de focus van het beeld van een camera. Dit is een proces waarin je datgene wat je in beeld wilt brengen, scherp stelt. Het gevolg hiervan is dat de achtergrond en omgeving wat troebel wordt. Dit is exact hetzelfde als wat er gebeurt bij mentale focus. In beide gevallen gaat namelijk de aandacht naar datgene wat je op de voorgrond wilt hebben.

De definitie van focus

Snap je de vergelijking van focus met het scherpstellen van een camera? Dan begrijp je nu waarschijnlijk ook de definitie van mentale focus. Focus is een staat waarbij jij je tijdelijk afsluit voor alle minder belangrijke prikkels uit je omgeving. Hierdoor kun je zoveel mogelijk hersencapaciteit richten op de taak binnen jouw focus.

Wat is FocusFocus is vergelijkbaar met het scherpstellen van een camera.

Hoe werkt focus?

Het liefst zouden we je in detail vertellen hoe focus werkt. Echter is hier nog geen uitgebreid antwoord op te geven. Focus is een extreem ingewikkeld cognitief proces, waar al jaren uitgebreid onderzoek naar gedaan wordt. We weten dat het geregeld wordt vanuit een gebied in de prefrontale cortex. Dit gebied wordt de Central Executive genoemd.Vanuit deze prefrontale cortex worden ook functies als planning, discipline en vermogen om impulsen in te houden gereguleerd. Mogelijk is het dus geen toeval dat deze functies veel met elkaar te maken hebben.

prefrontale deel breinFocus wordt aangestuurd in de prefrontale cortex vanuit een gebied wat de central executive wordt genoemd

Focus als een persoonlijke assistent

De central executive wordt ook wel eens vergeleken met een persoonlijke assistent. Het zorgt ervoor dat prikkels uit je omgeving worden opgevangen en worden ingedeeld naar relevantie. Alleen de meest relevante prikkels komen in ons bewustzijn terecht. Nu kunnen we een bewuste keuze maken over wat we met de prikkel gaan doen. Zouden alle prikkels op die manier direct in ons bewustzijn binnenkomen, dan zouden we binnen de kortste keren doordraaien. Hebben we onze focus specifiek gericht op een bepaalde taak, dan is de persoonlijke assistent streng. Als de prikkel niet belangrijk of urgent is, komt het ons bewustzijn niet binnen. Daarom kunnen we dus geconcentreerd door blijven gaan met onze hoofdtaak.

focus persoonlijke assistentJe kunt focus vergelijken met een persoonlijke assistent die alle inkomende informatie voor je filtert en sorteert

De betekenis van focus in het kort

Als we de betekenis van focus zo bondig mogelijk zouden moeten samenvatten, dan zou het neerkomen op het volgende:
  • Onze focus is een inwendig selectiemechanisme voor het filteren van prikkels. Hierbij wordt er onderbewust onderscheid gemaakt op basis van relevantie.

Heb je dan nog wel invloed op je eigen focus?

Focus gaat inderdaad om een onderbewuste selectie. Gelukkig betekent dit absoluut niet dat je er zelf geen invloed op hebt. Er zijn vele manieren om te zorgen dat je jouw focus exact kan richten op de dingen waar jij op dat moment aandacht voor wilt. Je persoonlijke assistent kan namelijk alle mogelijke hulp hard gebruiken in deze tijden van overprikkeling. Daarbij zul je zien dat het verbeteren van je vermogen tot focussen ook directe invloed heeft op je concentratie en productiviteit.

focus zelf controle
Ondanks het feit dat focus deel onderbewust wordt geregeld, heb je hier zelf wel degelijk invloed op.

Aan de slag!

Wil je leren hoe je jouw focus kunt verbeteren en je productiviteit kunt verhogen? Dan ben je bij Primal Focus precies aan het juiste adres. Kijk door onze groeiende database aan artikelen met ver uiteenlopende onderwerpen. Heb je een suggestie voor een artikel of een vraag die je graag opgelost wilt hebben? Laat een reactie achter of stuur ons een mailtje met je verzoek!
Reactie plaatsen
We maken gebruik van cookies!