De Voordelen van Autofagie voor je Gezondheid
arrow_drop_up arrow_drop_down
De voordelen van Autofagie

De gezondheidsvoordelen van Autofagie

Langzamerhand komen we steeds meer te weten over de uiteenlopende voordelen van autofagie voor je gezondheid. Het lijkt namelijk een onmisbaar proces te zijn richting een gezonde ouderdom. Met de juiste verhouding tussen het reinigende effect van autofagie en het verder uitbouwen van de overgebleven schone cellen en celonderdelen heb je een formule in handen die je risico op ouderdomsziekten drastisch verlaagt. Dit komt door het positieve effect van autofagie op een grote verzameling aan lichamelijke processen. Laten we naar de belangrijkste processen kijken die door autofagie worden beïnvloed.

Het effect van autofagie op Insulineresistentie

Insulineresistentie is een belangrijke trigger en katalysator voor een heleboel aandoeningen. Door insulineresistentie zijn je cellen minder goed in staat om nutriënten als koolhydraten, vetten en eiwitten op te nemen. Met name het onvermogen om koolhydraten op te nemen, leidt op den duur tot schade op allerlei plekken in het lichaam. Het gevolg van een constant verhoogde bloedsuikerspiegel zorgt voor verhoogde ontstekingswaarden, formatie van AGE's en oxidatieve schade. Autofagie zorgt voor een verhoogde insuline sensitiviteit, wat de verouderende gevolgen van insulineresistentie voorkomt. (1)

Autofagie en insulineresistentieOp deze afbeelding zie je dat bij afgenomen hoeveelheden autofagie stress op de mitochondria en ER toenemen. Hierdoor gaat de insulineresistentie omhoog. 

De rol van autofagie in een gezond hart

In onderzoek bij muizen is een verband aangetoond tussen verminderde cardiale autofagie en een hypertrofie in combinatie met afgenomen samentrekkingskracht van het hart. We spreken van hypertrofie als het hart vergroot. Bij ouderdom is hypertrofie meestal het gevolg van een ophoping van bindweefsel of fibrose. Hierdoor verstijft het hart, waardoor het minder goed kan samentrekken en relaxeren. Een van de gevolgen hiervan is dat het hart minder volume bloed weg kan pompen. Ook de afname van samentrekkingskracht (contractiliteit) door een gebrek aan autofagie leidt tot een verminderde pompkracht. De grootste reden voor verminderde cardiale autofagie is verhoogde insuline concentraties. (3)

Autofagie remt vorming van atherosclerotische plaques

Autofagie werkt het vergroten van athersclerotische plaques tegen. Bij het wegvallen van autofagie vindt er meer apoptose en oxidatieve stress plaats. Hierdoor hoopt dood celmateriaal zich sneller op en groeien de plaques. Voldoende mate van autofagie is noodzakelijk voor een stabiele atherosclerotische laesie. Bij een tekort aan autofagie zal de laesie groeien, met verhoogde kans op het sluiten van bloedvaten en een ruptuur. Te veel autofagie kan er echter ook voor zorgen dat athertosclerotische plaques open breken en een trombose of embolie veroorzaken. (4,5)

Autofagie verhelpt ontstekingen

In vetcellen leidt een gebrek aan autofagie tot stress op het endoplasmatisch reticulum. Dit komt door een onvermogen om verkeerd gevouwen eiwitten op te ruimen. Hierdoor hopen ze op in het ER en zorgen ze voor ontstekingen. (6)

Ook zorgt autofagie voor de opruiming van inflammasomen. Dit zijn eiwitcomplexen van het aangeboren immuunsysteem die zorgen voor de productie van pro-inflammatoire cytokinen. Hiermee zetten ze een ontstekingsreactie in gang. (7)
voordeel autofagie ontstekingsremmendAutofagie helpt in de darmen bij het opruimen van bacteriële indringers. Daarnaast zorgt het voor onderdrukking van ontsteking door productie van cytokinen te remmen. (8)

Autofagie draagt bij aan een sterker immuunsysteem

Autofagie heeft in belangrijke rol in het vormen van alle aspecten van het immuunsysteem tijdens de ontwikkeling, Daarnaast biedt het ook een mogelijkheid om intracellulaire ziekteverwekkers op te ruimen, door de gehele cel te autofagocyteren. Bovendien helpt autofagie om onze cellen te beschermen tegen giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriële indringers. (8)

In het begin stadium van kanker draagt autofagie bij aan het afbreken van beschadigde organellen en DNA. Hierdoor zorgt het ervoor dat de cellen normaal blijven functioneren. Daarbij helpt een langere tijd vasten bij het activeren van nieuwe stamcellen, waardoor het immuunsysteem vitaal en functioneel blijft. (9)

Autofagie voorkomt achteruitgang van je zenuwstelsel en brein

Je kunt autofagie zien als een soort mechanismen wat afval opruimt. Dit proces is extreem belangrijk in het behoud van een gezond zenuwstelsel. Denk aan de ophoping van beta-amyloïde plaques bij Alzheimer. Ook de ziekte van Parkinson wordt gelinkt aan ophopingen van eiwitten (alpha-synuclein). Zo zijn er nog een aantal manieren waarop defecte eiwitten samenklonteren en ophopen, waardoor ze de werking van zenuwen verhinderen. Het is zeer aannemelijk dat een gebrek aan autofagie zorgt voor ophoping van deze eiwitten met de bijbehorende aandoeningen als gevolg. (10)

De voordelen van autofagie zijn onmisbaar

Zoals je ziet is autofagie een sleutelproces in het behouden van een goede gezondheid. Zonder de reinigende effecten hiervan ben je overgeleverd aan verval en achteruitgang. Daarom is het van cruciaal belang om op een consistente manier te zorgen dat je genoeg toekomt autofagie. Alleen op deze manier is het mogelijk om oud te worden en hierbij ook nog eens gezond te blijven.

Referenties

  1. Liu et al (2009) 'Hepatic autophagy is suppressed in the presence of insulin resistance and hyperinsulinemia: inhibition of FoxO1-dependent expression of key autophagy genes by insulin', J Biol Chem. 2009 Nov 6;284(45):31484-92.
  2. Kwanten, Wilhelmus & Martinet, Wim & Francque, Sven. (2016). Autophagy in Non-Alcoholic Fatty Liver Disease (NAFLD). 10.5772/64534.
  3. Hua  Y,  Zhang  Y,  Ceylan-Isik  AF,  Wold  LE,  Nunn  JM,  Ren  J. Chronic Akt activation accentuates aging-induced cardiac hypertrophy and myocardial contractile dysfunction: Role of autophagy. Basic Res Cardiol 2011;106: 1173–1191.
  4. LaRocca et al (2012) 'Translational evidence that impaired autophagy contributes to arterial ageing', The Journal of Physiology, Volume 590, Issue 14, July 2012, Pages 3305-3316.
  5. Razani et al (2012) 'Autophagy Links Inflammasomes to Atherosclerotic Progression', Cell Metabolism, Volume 15, Issue 4, 4 April 2012, Pages 534-544.
  6. Yoshizaki et al (2012) 'Autophagy regulates inflammation in adipocytes', Biochem Biophys Res Commun. 2012 Jan 6;417(1):352-7.
  7. Shi et al (2012) 'Activation of autophagy by inflammatory signals limits IL-1β production by targeting ubiquitinated inflammasomes for destruction', Nat Immunol. 2012 Jan 29;13(3):255-63.
  8. Deretic and Levine (2009) 'Autophagy, immunity, and microbial adaptations', Cell Host Microbe. 2009 Jun 18;5(6):527-49.
  9. Hönscheid et al (2014) 'Autophagy: detection, regulation and its role in cancer and therapy response', Int J Radiat Biol. 2014 Aug;90(8):628-35.
  10. Bossy et al (2008) 'Clearing the Brain’s Cobwebs: The Role of Autophagy in Neuroprotection', Curr Neuropharmacol. 2008 Jun; 6(2): 97–101.
Reactie plaatsen
We maken gebruik van cookies!